Wat is een Kapitaal Uitvaartverzekering?

Uitvaartverzekeringen kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. Verzekeraars kunnen meerdere soorten pakketten aanbieden die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Een veel voorkomende soort is de kapitaalverzekering. Het is voor veel mensen onduidelijk wat deze verzekering precies inhoudt. Wij leggen u alles uit wat u moet weten over deze verzekering, zodat u zelf kunt bepalen of deze constructie bij u past.

Wat is een kapitaalverzekering?

Een kapitaal uitvaartverzekering is een bepaalde soort uitvaartverzekering waarmee men zich kan verzekeren voor de kosten die bij een uitvaart komen kijken. In het geval van deze uitvaartverzekering wordt er een bepaald bedrag verzekerd. De hoogte van dit bedrag wordt door de verzekerde zelf gekozen. Hij of zij kan dus beslissen om geld te reserveren voor een uitbundige uitvaart, maar het is ook mogelijk om voor een sober bedrag te kiezen.

Het verzekerde bedrag wordt vastgelegd in de polis, waarna er maandelijks een premie moet worden betaald aan de verzekering. Wanneer de verzekerde komt te overlijden, wordt het volledige verzekerde bedrag uitbetaald door de uitvaartverzekering.

De voordelen

Het grootste voordeel van een kapitaal uitvaartverzekering is dat nabestaanden zelf bepalen hoe de uitvaart georganiseerd wordt. Zij kunnen het vrijgekomen bedrag naar eigen inzicht besteden. Dat betekent dat de uitvaartverzorger door de nabestaanden wordt gekozen en dat zij zaken zoals de kist, bloemen, rouwdrukwerk en de locatie bepalen. De beperkingen zijn dus aanzienlijk kleiner, aangezien de nabestaanden alle touwtjes in handen hebben en de verzekering niks bepaalt. Hierdoor is het mogelijk om een persoonlijke uitvaart te organiseren die volledig aansluit op de wensen van de overledene.

De nadelen

De keuzevrijheid die deze verzekering biedt kan fijn zijn, maar daartegenover staat dat dit ook extra werk met zich mee kan brengen. Nabestaanden zullen dus extra tijd kwijt zijn met het organiseren van de uitvaart, terwijl ze daar door het verdriet misschien helemaal niet toe in staat zijn. Dit kan voorkomen worden wanneer de verzekerde vooraf opschrijft wat de wensen voor de uitvaart zijn.

Daarnaast is het mogelijk dat het verzekerde bedrag in sommige gevallen niet toereikend is. De prijzen voor een uitvaart zijn door de jaren heen namelijk flink gestegen. Wat men twintig jaar geleden voor 5.000 euro kon regelen, zou vandaag de dag aanzienlijk duurder kunnen zijn. Is het verzekerde bedrag niet hoog genoeg om een uitvaart mee te organiseren? Dan moeten nabestaanden zelf bijbetalen om de kosten te dekken.

Waar moet men op letten?

Er zijn een aantal zaken die men in de gaten moet houden bij het afsluiten van deze verzekering. Zo is het goed om te weten of de verzekering jaarlijks geïndexeerd wordt. Dit betekent dat de verzekering wordt aangepast aan de hand van de jaarlijkse inflatie, waardoor de waarde van het verzekerde bedrag niet daalt. Dit vermindert de kans dat nabestaanden geld moeten bijleggen om de uitvaart te organiseren.

Ook is het verstandig om de looptijd van de verzekering in de gaten te houden. Sommige polissen lopen door tot de verzekerde overlijdt, maar er zijn ook polissen die slechts een looptijd van tien tot twintig jaar hebben. Deze verzekeringen kunnen dus zijn verlopen wanneer iemand overleden is.