Wat is een Natura Uitvaartverzekering?

Door het afsluiten van een uitvaartverzekering zorgt u er voor dat uw nabestaanden worden ontlast van de kosten van uw begrafenis of crematie. Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen die hun eigen voor- en nadelen hebben. Een veel voorkomende soort verzekering in Nederland is de natura uitvaartverzekering.

Wij leggen hier alles uit over de naturaverzekering, mocht het voor u niet duidelijk zijn wat deze precies inhoudt. Op deze manier kunt u bepalen of dit type verzekering aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Wat is een naturaverzekering?

Bij een naturaverzekering wordt de uitvaart van de verzekerde exact georganiseerd zoals omschreven wordt in het verzekeringscontract. Kenmerkend aan een naturaverzekering is dat er niet wordt uitgekeerd in geld, maar op basis van dienstverlening. Omdat deze diensten doorgaans in een pakket worden aangeboden, wordt de naturaverzekering ook wel een pakketverzekering genoemd.

Vaak wordt door de verzekeraar een standaardpakket aangeboden. Aan de hand van dit standaardpakket worden de basisonderdelen van de uitvaart gedekt. Denk hierbij aan het aantal volgauto’s en het budget voor de rouwkaarten en de kist. Als u specifieke wensen heeft die buiten het standaardpakket vallen, dan kunt u er voor kiezen om aanvullende dekkingen af te sluiten.

Pluspunten van de natura uitvaartverzekering

Een groot voordeel van deze polis is dat praktische regelingen grotendeels uit handen worden genomen van de nabestaanden. Zij weten wat zij kunnen verwachten zonder dat zij zich daarbij hoeven bezig te houden met administratieve rompslomp. Door de nabestaanden wordt dit vaak als prettig beschouwd. Daarnaast zijn extra of onverwachte kosten voor nabestaanden in principe uitgesloten, zelfs als de marktprijzen van bepaalde diensten in verloop van tijd zijn gestegen.

Een ander voordeel van de natura uitvaartverzekering is dat de premie relatief laag gehouden kan worden. Deze wordt voornamelijk gebaseerd op de leeftijd van de verzekerde: hoe ouder, hoe hoger de premie. Gemiddeld betaalt een baby voor een basispakket (dat verschilt al naargelang de verzekeraar) €3,50 per maand gedurende 30 jaar. Een 35-jarige betaalt op deze termijn ongeveer €5,00 per maand.

Sommige verzekeraars voorzien hierbij ook nog een aantal vormen van betaalvrijstelling. Kinderen van de verzekeringsnemer die jonger zijn dan 16 hoeven bijvoorbeeld niet te betalen en worden gratis meeverzekerd. Ook bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van de partner kan aan de verzekerde betaalvrijstelling verleend worden. In bepaalde contexten kan de premie bovendien van de inkomstenbelasting worden afgetrokken als “buitengewone last”.

Minpunten van de naturaverzekering

De natura uitvaartverzekering kent echter ook enkele nadelen. Nabestaanden krijgen, in tegenstelling tot de kapitaalpolis en de combinatiepolis, namelijk geen geld uitgekeerd, maar zijn altijd gebonden aan het vaste basispakket. Deze bevat mogelijk ook diensten of materialen bevat waarvan zij geen gebruik wensen te maken. Vaak wordt daarbij ook de keuze van de uitvaartverzorger opgelegd.

Een ander nadeel doet zich voor wanneer de nabestaanden om welke reden dan ook afwijken van het basispakket. Meerkosten worden dan niet of slechts deels uitgekeerd door de verzekeraar. Om deze en andere meerkosten te vermijden en de natura verzekering optimaal te benutten, is het dus wel van belang dat de verzekerde vooraf goed op de hoogte is van en volledig vrede heeft met de diensten en materialen aangeboden in het basispakket van zijn verzekeraar.