Polisvormen van de uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen: welke vormen zijn mogelijk?

Het is voor veel mensen geen prettig onderwerp om over na te denken, maar toch is het ontzettend belangrijk: de uitvaartverzekering. Met deze verzekering kan men zich verzekeren tegen de kosten die bij een uitvaart of crematie komen kijken. Omdat dit geldbedrag aanzienlijk kan oplopen, is het belangrijk om een verzekering af te sluiten om uw nabestaanden te ontlasten.

Verzekeraars bieden verschillende soorten uitvaartverzekeringen aan. Niet iedere verzekering is dus hetzelfde. Verzekeringen kunnen verschillen in de manier waarop wordt uitbetaald en de premie wordt betaald. Ook de mate van keuzevrijheid van de nabestaanden verschilt per type verzekering. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijke soorten verzekeringen.

Wij vertellen u alles wat u moet weten over de drie meest voorkomende polissen die afgesloten worden:

  • de kapitaalpolis
  • de naturapolis
  • de koopsompolis

De kapitaalpolis

Deze verzekering kenmerkt zich doordat de verzekeraar een geldsom uitbetaalt aan de nabestaanden van een overledene. De hoogte van dit bedrag wordt zelf bepaald bij het afsluiten van de verzekering. De verzekerde kan dus zelf kiezen voor een sombere of juist een uitgebreide uitvaart. Wanneer het geld eenmaal is uitgekeerd, bepalen de nabestaanden zelf hoe het uitgekeerde bedrag precies besteed wordt.

Hierbij is het ook aan de nabestaanden om zelf een uitvaartverzorger uit te kiezen. Dit wordt dus niet vanuit de verzekering verzorgd, waardoor een kapitaalpolis over het algemeen iets meer inspanning van de nabestaanden vergt. Het komt bovendien voor dat het uitgekeerde bedrag uiteindelijk niet geheel toereikend is voor een volledige uitvaart. Dit kan komen doordat de polis lang geleden is afgesloten zonder rekening te houden met stijgende prijzen. In dat geval moeten de nabestaanden zelf bijbetalen om de uitvaart compleet te maken.

Meer over de uitvaartverzekering – Kapitaalpolis

De naturapolis

In tegenstelling tot een kapitaalverzekering, wordt bij een naturapolis geen geld uitgekeerd. De verzekeraar keert daarentegen goederen en diensten uit. Bij deze polis verzorgt de verzekeraar dus de uitvaart en alles wat daarbij komt kijken. Dat betekent dat het werk van de uitvaartverzorger wordt betaald, maar ook zaken zoals de kist, auto’s en het rouwdrukwerk. Nabestaanden vinden deze optie vaak prettig, aangezien zij aanzienlijk minder zelf hoeven te regelen. Uiteraard bespreekt de uitvaartverzorger alle kleine details met de nabestaanden voor een persoonlijke tint.

Deze polis wordt gebruikelijk afgesloten als een compleet pakket. Het is dus meestal niet mogelijk om een uitvaart te compleet personaliseren. Daarnaast zijn verzekeraars gebruikelijk maar bij enkele uitvaartverzorgers aangesloten. Willen de nabestaanden liever diensten afnemen bij een andere uitvaartverzorger? Dan kan er in enkele gevallen een geldbedrag worden uitbetaald. De kans is echter groot dat dit bedrag niet toereikend is om een volledige uitvaart mee te organiseren.

Meer over de uitvaartverzekering – Naturapolis

De koopsompolis

Wie een koopsompolis afsluit, hoeft geen maandelijkse premie te betalen. Bij deze constructie legt de verzekerde namelijk eenmalig een bepaald bedrag in wat vrijkomt wanneer hij is overleden. Dit uitgekeerde geld wordt vervolgens door de nabestaanden gebruikt om de uitvaart naar eigen wens te organiseren. De verzekerde bepaalt helemaal zelf welk bedrag er wordt ingelegd voor de uitvaart. Het grote voordeel is dat de verzekering in dit geval slechts éénmalig een kostenpost is. Er hoeven namelijk geen maandelijkse betalingen te worden voldaan.

Bij deze polis geldt echter wel dat het bedrag niet geïndexeerd wordt. De waarde van het ingelegde bedrag stijgt dus niet mee met de inflatie. Dat kan betekenen dat het verzekerde bedrag uiteindelijk te weinig waard is om een volledige uitvaart mee te financieren. Dit voorkomt men door ervoor te kiezen om eens in de zoveel jaar een extra bedrag in te leggen.

Meer over de uitvaartverzekering – Koopsompolis